Antropología Inuit

Seminaris. Cultures Precolombines a l’ombra de la història (II) / Antropologia del gel: Els inuit. Caçadors del Gran Nord (II)

Fecha: 13/02/2020

La Universitat de l’Experiència – Aula A12 Estudis & Recerca Interuniversitària

Lloc: Centre Comarcal Lleidatà
Hora: 16.45h – 18.30h
Adreça: Gran Via, 592, pral. 08007 – Barcelona

Escola d’Humanitats Artkhé

Hora: 19.00 h – 20.30 h
Adreça: Consell de Cent 295, 08007 – Barcelona
Preu: 60€ (per 4 sessions). Matriculació

Seminari. Cultures Precolombines a l’ombra de la història (II): L’Amèrica precolombina és un període historiogràfic que conforma la prehistòria i història del continent americà, des del Paleolític superior fins a la colonització europea. Durant aquesta època es van desenvolupar centenars de cultures i desenes de civilitzacions originàries al llarg de tot el continent. Aquest seminari pretén introduir-nos en algunes de les cultures precolombines més fascinants del continent americà i que ens han deixat un extraordinari llegat per a la humanitat. Començarem amb les conegudes com a “cultures mares” precolombines: Olmeca a Mesoamèrica i Caral i Chavín de Huantar a la regió Andina. Continuarem amb la cultura del Mississippí i el seu màxim exponent, la ciutat de Cahokia. I acabarem amb les misterioses civilitzacions de San Agustín, Tayrona, Tierradentro i Muisca totes elles de Colòmbia. En aquest curs de 4 sessions us proposem viatjar a l’Amèrica Prehispànica per conèixer algunes de les civilitzacions i cultures més interessants i desconegudes d’aquest important període històric. Més informació.

Seminari. Antropologia del gel: Els inuit. Caçadors del Gran Nord (II). Els inuit, que significa “éssers humans” són un dels pobles indígenes que encara conserven moltes de les seves antigues tradicions. A més, han aconseguit assimilar la presència de l’home blanc en les seves terres i s’han adaptat al món modern, mantenint moltes dels seves costums ancestrals. Vivint en perfecta simbiosi amb la naturalesa, els inuit han sabut aprofitar els escassos recursos que l’Àrtic els ofereix i s’han convertit, en l’actualitat, en la societat caçadora més avançada del món. Malgrat això, avui dia corrent perill de desaparèixer, com a cultura tradicional, degut a que són els primers afectats pel canvi climàtic i a la contaminació mediambiental que afecten a la nostra Terra. En aquest xic de 4 sessions us proposem viatjar a l’Àrtic per conèixer de primer mà, i en profunditat, la riquesa cultural d’aquest poble del gel que constitueix un dels últims bufs d’humanitat que li queden a aquest planeta. Farem un recorregut des del passat fins el present analitzant i explicant els trets més característics d’aquesta cultura. Més informació.