Antropología Inuit

Cicle de cultura tradicional de Mongòlia, amb tallers i tastos

Presentació

En aquest curs de 6 sessions farem uns tallers relacionats amb el món tradicional mongol. Començarem amb una xerrada introductòria sobre Mongòlia en la que explicarem l’extraordinària història d’aquest país i on farem un recorregut per conèixer la seva natura i la seva riquesa ètnica. A continuació farem dos tallers de manualitats, dos tallers de cuina i un d’escriptura tradicional mongol de la mà d’una noia nòmada khalka de Mongòlia que ens permetran conèixer millor el seu país i aprendre algunes de les seves tradicions més ancestrals.

La gastronomia dels pobles nòmades de l’estepa de Mongòlia es basa principalment en productes lactis i carn. Els aliments són força simples estan plens d’una varietat de carns que inclouen vedella, camell bactrià, cavall, ovella, iac i fins i tot porc i marmota.

L’Imperi Mongol va donar lloc a una florida de l’art tradicional, beneficiant la literatura i les belles arts decoratives de tots els pobles que governaven, i traslladant aquest coneixement exterior a les obres d’art pròpies dels nòmades mongols. Amb la introducció del budisme, a partir del segle XIII, l’art mongol va passar a tenir una connotació religiosa, encara que també molt influenciada pel tengrianisme, la religió tradicional dels mongols fins aquell moment.

El khalkha és l’idioma mongol. Els registres escrits més antics de la llengua mongol tradicional es poden datar del segle XIII. Una de les seves característiques especials és que aquesta escriptura del mongol tradicional s’escriu de dalt a baix i d’esquerra a dreta.

Professors

Francesc Bailón Trueba. Llicenciat en antropologia cultural a la Universitat de Barcelona, escriptor i viatger. El 2020 va rebre el premi de comunicació Manuel Iradier, de part de la Societat Geogràfica L’exploradora per la seva trajectòria professional i personal.

Tuya Jargalsaikhan, Nascuda al poble de Tsetserleg a l’aimag d’Arkhangai (Mongòlia). Pertany a l’ètnia khalkha (mongol) i és una noia de família nòmada. És cuinera, artesana, dissenyadora de roba i escriptora.

Accessibilitat

Aquest curs està obert a totes les persones interessades en un país fascinant i força desconegut com és Mongòlia. Poder apropar-nos a aquest país, a través de l’artesania, l’escriptura tradicional i la gastronomia serà una bona manera de poder conèixer el poble mongol i les seves tradicions i costums.

Información práctica

 • Classes i tallers d’artesania a Arqueonet, c/Sepúlveda 79 de Barcelona.
 • Tallers de cuina a BCN (Barcelona Cuina Natural), c/Berlinès 3, Barcelona
 • Dates, horari i sessions: Del 4 al 29 de novembre de 2024. 6 sessions. Veure dates i horaris al programa
 • Preu: Curs sencer: 320 €. Sessions soltes: veure el preu de cada sessió solta al programa
 • Inscripció
 • A través de les següents vies:
 • Per la web: accedint a l’ enllaç: https://www.arqueonet.net/C-Contacte
 • Per e-mail: enviant un e-mail a arqueonet@arqueonet.net, indicant l’activitat a la que us voleu inscriure, el nom i cognoms, l’e-mail i el telèfon de contacte
 • Per telèfon: als números 937423014 ó 667013352
 • Presencialment: a Arqueonet, C/Sepúlveda 79 de Barcelona
 • Enllaç per baixar-se el programa en PDF: https://www.arqueonet.net/Files/24104.pdf