Antropología Inuit

Entrevista al programa «Els viatgers de la Gran Anaconda» de Catalunya Ràdio

El passat dia 14 d’abril de 2019 es va emetre un nou capítol de les meves experiències i vivències àrtiques en el programa de Catalunya Ràdio “Els viatgers de la Gran Anaconda” dirigit i presentat per en Toni Arbonès.

Des de l’any 2016 que col·laboro assíduament en aquest programa en el que explico les meves aventures i expedicions a les regions polars del Canadà, Groenlàndia i Sibèria:  si voleu escoltar els anteriors programes ho podeu fer a través d’aquest enllaç: https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/cercador/?items_pagina=15&pagina=1&profile=audios&text=Francesc%20Bail%C3%B3n

En aquest darrer programa (capítol XII) parlo dels meus viatges a la península de Iamàlia (que significa la fi del món en llengua nenetsia), en els darrers 5 anys i per conviure amb l’ètnia nenet, pastors nòmades de Sibèria. Aquí teniu la presentació d’aquesta nova història sobre els pobles de l’Àrtic. Espero que la trobeu força interessant i que us agradi!!

Francesc Bailón Trueba amb els nens nenets (2019)

Els txums, les tendes tradicionals dels campaments dels nenets, a la península de Iamal

Fa milers d’anys que els nenets de la península de Iamal, mantenen la seva mateixa forma de vida, gairebé immutable. Es tracte del poble nòmada siberià més tradicional de tots. El seu dia a dia gira al voltant dels ramats de rens, que, en gran mesura, els guien i els marquen els desplaçaments estacionals. Viuen en família, agrupats en txums, les tendes tradicionals, que tenen el mateix perfil que els tipis de les primeres nacions nord-americanes. Els txums es cobreixen de pells de ren. Per cada txum calen unes 160 pells que els nenets triguen una mitjana de tres anys a aconseguir. Temps enrere, la riquesa d’un nenet es mesurava pel nombre de caps de bestiar que posseïa. Tot i que la península de Iamal és territori rus, en línies generals, els nenets se senten al marge de tot el que passa a Rússia, d’aquí els reiterats intents d’assimilació per part de Moscou. Viatgem a la terra dels nenets, amb Francesc Bailón, antropòleg.

Campament nenet a les Muntanyes Urals Polars

Enllaç per escoltar el programa: https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/els-viatgers-de-la-gran-anaconda/els-txums-les-tendes-tradicionals-dels-campaments-dels-nenets-a-la-peninsula-del-iamal/audio/1036190/