Antropología Inuit

Conferència. Els inuit. Caçadors del Gran Nord / Conferència. L’Expedició de Sir John Frannklin, la gran tragèdia de l’exploració àrtica

Fecha: 05/05/2020

Col.legi Episcopal de Lleida

Lloc: Sala d’Actes del Col.legi Episcopal de Lleida
Hora: 13.00 h
Adreça: C/ Dr. Combelles, 38, 25003 – Lleida

Aula d’Extensió Universitària d’Alcarràs

Lloc: Centre Cultural Municipal «Lo Casino»
Hora: 17.00 h
Adreça: C/ Major, 84-86, 25180 – Alcarràs (Lleida)

 

Conferència. Els inuit. Caçadors del Gran Nord. Els inuit que significa «éssers humans» són un dels pobles indígenes que encara conserven moltes de les seves antigues tradicions. Vivint en perfecta simbiosi amb la naturalesa, els inuit han sabut aprofitar els escassos recursos que l’Àrtic els ofereix i s’han convertit en l’actualitat en la societat caçadora més avançada del món. Conèixer el passat dels inuit ens permetrà entendre millor el present i futur d’aquest poble.

 

Conferència. L’expedició de Sir John Franklin: la gran tragèdia de l’exploració àrtica. A mitjans del segle XIX, es va produir una de les majors tragèdies en la història de l’exploració polar. L’expedició britànica composta pels vaixells H.M.S  Erebus i Terror i amb una tripulació de 128 homes i comandada per Sir John Franklin, va marxar el 19 de maig de 1845 d’Anglaterra, a la recerca del Pas del Nord-oest:  mai més van tornar. En aquesta història s’entremesclen la força i els valors humans al costat del sofriment i la desolació d’uns homes que van lluitar fins a l’extenuació per sobreviure en un dels llocs més hostils i inhòspits del món: l’Àrtic. Gràcies a la informació aportada pels inuit i a l’obstinació dels millors exploradors polars d’aquella època per trobar les restes de l’expedició, avui coneixem, encara que no amb exactitud, el que realment va succeir.