Antropología Inuit

Curs. Mongòlia. El país de l’etern cel blau / Cicle de cultura tradicional de Mongòlia, amb tallers i tastos

Fecha: 18/11/2024

Aula A-12 Estudis & Recerca Interuniversitaria

Lloc: Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona UPC. Planta baixa. Aula 0.2
Hora: 10.00h – 11.45h
Adreça: C/ Av. Dr. Marañón, 44-50, 08028 Barcelona

Arqueonet

Lloc: Arqueonet
Hora: 17.35h – 19.05h
Adreça: C/ Sepúlveda, 79, 08015 Barcelona

Mongòlia. Marc geogràfic i polític. Mongòlia, és una regió remota de grans extensions, estepes interminables i cels infinits, bressol de pobles nòmades i de multitud de grups ètnics. Terra d’encreuament de cultures i religions, posseeix una gran varietat d’ecosistemes. Envoltada de llegendes, Mongòlia és una terra mítica i llegendària des dels temps del famós Genghis Khan i encara preserva arrelades tradicions budistes tibetanes, xamanisme, animisme i alguns pobles nòmades.

 

 

El khalkha és l’idioma mongol. Els registres escrits més antics de la llengua mongol tradicional es poden datar del segle XIII. Una de les seves característiques especials és que aquesta escriptura del mongol tradicional s’escriu de dalt a baix i d’esquerra a dreta.

Taller d’escriptura tradicional mongol. El sistema d’escriptura tradicional de la llengua mongol és una variant modificada de l’escriptura uigur, llengua túrcica de la família altaica. Segons relaten les cròniques, un uigur anomenat Tatatunga va ser capturat per Chinggis Khaan l’any 1204. Aquest, el va nomenar oficial de la cort i li va encarregar que ensenyés els seus fills i germans a escriure la llengua mongol amb l’escriptura uigur antig

Enllaç per baixar-se el programa en PDF: https://www.arqueonet.net/Files/24104.pdf