Antropología Inuit

Seminari. Antropologia del Gel. Introducció als pobles de l’Àrtic

Fecha: 07/02/2019

Escola d’Humanitats Artkhé

Lloc: C/ Consell de Cent 295, 08007 Barcelona
Hora: 19.00 h – 20.30 h
Preu total del seminari de 4 sessions: 60€
Inscripció oberta: fins el 28 de gener 2019. Com fer la inscripció: https://www.escolaartkhe.com/esdeveniments/artic/ o bé per telèfon: 93 008 99 57 o bé per mail: info@escolaartkhe.com

Aquest xic, pretén introduir-nos en una regió tan inhòspita, remota i molt desconeguda com és l’Àrtic i també apropar-nos als seus habitants indígenes, que sumen poc més de 400.000 persones repartides en vuit països i dividides en més de quaranta grups ètnics diferents. Molts d’aquests pobles ens poden resultar familiars, com ara els inuit o els saami, i d’altres poden ser molt desconeguts per a nosaltres com els nenets, els txuktxis o els yupigyt. Tots ells tenen un denominador en comú, són els nadius que viuen en les condicions més extremes de la Terra i els principals afectats per l’escalfament global i la contaminació mediambiental que amenacen el nostre planeta. En aquest curs introductori de 4 sessions us proposem viatjar a l’Àrtic per conèixer de primer mà la riquesa cultural d’aquests pobles del gel, estudiant alguns dels grups ètnics més representatius.

  • Dates: Dijous
    • 07/02: Introducció a les regions polars. La prehistòria àrtica i els pobles paleoesquimals. El jaciments de Sermermiut, els petroglifs de Qajartalik i les mòmies de Qilakitsoq. 
    • 14/02: Pobles àrtics del nord d’Europa: els víkings de Groenlàndia; els islandesos, descendents dels nòrdics, i els saami de les penínsules d’Escandinàvia i Kola.
    • 21/02: Pobles de l’Àrtic nord-americà: els inuit del Canadà i Groenlàndia; i els iñupiat i yupiit d’Alaska.
    • 28/02: Pobles àrtics siberians: els nenets de la península de Iamàlia i els txuktxis i yupigyt de la península de Txukotka.