Seminari. Cultures Precolombines. Les petjades del nostre passat (IV) / Conferència. La cultura nòrdica: els víkings de Groenlàndia
Fecha: 17/12/2019
Escola d’Humanitats Artkhé
Hora: 10.30 h – 12.00 h
Adreça: Consell de Cent 295, 08007 – Barcelona
Preu: 60€ (per 4 sessions). Matriculació
Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran de Menàrguens
Lloc: Casal d’Avis
Hora: 17.30 h
Adreça: C/ Pasqualet, 1. 25139 – Menàrguens (Lleida)
Seminari. Cultures Precolombines. Les petjades del nostre passat (IV). Les civilitzacions Paracas i Nazca, petjades eternes a la sorra peruana. L’Amèrica precolombina és un període historiogràfic que conforma la prehistòria i la història del continent americà, des del Paleolític superior fins a la colonització europea. Durant aquesta època es van desenvolupar centenars de cultures i desenes de civilitzacions originàries al llarg de tot el continent. Aquest xic pretén introduir-nos en algunes de les cultures precolombines més fascinants del continent americà i que han deixat un extraordinari llegat per a la humanitat. Començarem amb les conegudes “cultures mares” precolombines: Olmeca a Mesoamèrica i Caral i Chavín de Huantar a la regió Andina. Continuarem amb la cultura del Mississippí i el seu màxim exponent, la ciutat de Cahokia. I acabarem amb les misterioses civilitzacions de Tierradentro i Muisca a Colòmbia, i Nazca i Paracas al Perú.
La cultura nòrdica: els víkings de Groenlàndia. Erik el vermell i els seus homes van ser els primers europeus que van arribar a l’any 982 d.C. a una illa a la qual van posar el nom de Groenlàndia («Terra Verda»). Durant quatre segles els víkings es van enfrontar amb els avantpassats dels inuit (primer els dorset i a continuació els thule), van establir diverses colònies i van fundar el primer arquebisbat a territori americà. Encara avui segueix sent un misteri la desaparició de la cultura nòrdica a Groenlàndia i tan sols, les restes trobades de les seves antigues colònies, donen testimoniatge dels primers assentaments europeus a Amèrica.