Antropología Inuit

Seminari. Antropologia del gel. Kalaallit Nunaat (Groenlàndia). La darrera frontera humana habitada

Presentació

En aquest seminari de 5 sessions parlarem d’un estat emergent; Groenlàndia, un territori de contrastos, no només geogràfics sinó també humans i on coexisteixen diferents formes de supervivència i adaptació al medi. A més, aquest país que en poc temps va passar de ser una colònia a convertir-se en un autogovern, en vies de la seva pròpia independència, és actualment un mirall on es volen reflectir molts grups indígenes de tot el planeta i és un exemple democràtic per als governs del món. Sens dubte, saber la història de Groenlàndia ens permetrà també conèixer un dels darrers bufs d’humanitat que li queden a aquest planeta: el poble inuit.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es jens-danielsen-1024x682.jpg

Professor

Francesc Bailón Trueba és llicenciat en Antropologia Cultural per la Universitat de Barcelona i titulat a Wilderness Guide Level 1 per la WGA. Es dedica a l’estudi, la investigació i la divulgació dels pobles àrtics i de les cultures precolombines. Ha fet més de trenta-cinc expedicions a les regions polars i és guia de viatges a l’Àrtic. Ha escrit nombrosos articles i llibres, i ha assessorat pel·lícules i documentals relacionats amb el poble inuit: https://www.antropologiainuit.com/francesc-bailon/

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es img-3351-768x1024.jpg

Programa

Dimecres, 26 de gener 2022. Marc geogràfic i històric de Groenlàndia. La prehistòria àrtica i els pobles paleoesquimals.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es foto-2-617x1024.jpg

Dimecres, 2 de febrer 2022. La «Terra Verda». Els víkings de Groenlàndia. L’exploració nòrdica del continent americà.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es 09-igaliko-1-2-1024x685.jpg

Dimecres, 9 de febrer 2022. La colonització de Groenlàndia. L’arribada dels baleners, comerciants, exploradors i missioners a l’illa. El procés d’aculturització danesa.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es imagen1.jpg

Dimecres, 16 de febrer 2022. Kalaallit Nunaat, el territori autònom dels groenlandesos. La reconstrucció del país i la recuperació de la identitat cultural.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es dsc-0473-1024x685.jpg

Dimecres, 23 de febrer 2022. Camí cap a la independència. Efectes del canvi climàtic i contaminació mediambiental al territori. El turisme a Groenlàndia.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es 4-expedicions-alemana-i-francesa-232-1024x575.jpg

Accesibilitat

Aquest cursestà obert a totes les persones interessades a conèixer la història de Groenlàndia i també que vulguin saber alguns aspectes importants de la cultura inuit. La major part de la informació que es donarà durant aquest seminari és fruit del treball de camp, com a antropòleg, dut a terme per Francesc Bailón en els darrers 20 anys.

Informació pràctica

Del 26 de gener al 23 de febrer, tots els dimecres pel matí.

Escola d’Humanitats Artkhé

Adreça: C/ Consell de Cent 295, 08007 – Barcelona
Dates: 11/05/2020 al 01/06/2021
Hora: 10.00 h – 11.30 h

Enllaç per fer la inscripció fins el mateix 26 de gener, data d’inici del seminari: https://www.escolaartkhe.com/esdeveniments/groenlandia-la-darrera-frontera-humana-habitada/

 • Idioma: Català
 • Preu:
  • Modalitat presencial: 75€
  • Modalitat on-line: 60€
  • Modalitat curs en diferit: 60€

MODALITATS FORMATIVES

Hi ha l’opció de fer el curs en dues modalitats diferents:

 • Modalitat presencial: Classes presencials d’hora i mitja cada setmana a l’escola. Aquesta modalitat inclou la possibilitat de fer el curs en qualsevol de les altres modalitats en cas necessari.
 • Modalitat on-line (en directe a distància): Classes en directe d’hora i mitja cada setmana, accessibles des d’un mòbil, d’una tauleta o d’un ordinador amb el programa Webex. Cada setmana enviarem un correu electrònic on hi trobareu un enllaç per poder accedir a la classe d’aquella setmana. El programa permet visualitzar l’aula de l’escola en directe, intervenir-hi, i compartir la pantalla per tenir accés a tota la informació que les professores o els professors mostrin a l’aula. Es recomana tenir instal·lat el programa per accedir a les classes amb més facilitat. Aquesta modalitat inclou la possibilitat de fer el curs també en la modalitat en diferit en cas necessari.
 • Modalitat en diferit (classe enregistrada): Classes d’hora i mitja enregistrades cada setmana durant la classe presencial a l’escola.