Antropología Inuit

Seminari. Cultures Precolombines: Sota les petjades del nostre passat

Cultures precolombines: Caral-Supe, Olmeca, Tierradentro i Chavín de Huántar

Del 23 de febrer al 16 de març de 2021, els dimarts al matí, donaré un seminari presencial o via streaming sobre cultures precolombines, algunes d’elles molt desconegudes.

Escola d’Humanitats Artkhé

Les sessions es realitzaran en directe. Un cop acabades, les persones inscrites podran visualitzar de nou l’enregistrament.

Dates: del 23 de febrer al 16 de març
Hora: dimarts, de 10,00h a 11,30h (4 sessions)
Idioma: català

Lloc: Escola d’Humanitats Artkhé
C/ Consell de Cent 295, 08007 – Barcelona

Preus

  • Curs presencial. Classes a l’escola: 60 €
  • Curs Online. Classe a distància: 50 €
  • Curs en diferit. Classes enregistrades: 40 €

Enllaç per fer la inscripció fins al mateix 23 de febrer, data de l’inici del seminari: https://www.escolaartkhe.com/esdeveniments/cultures-precolombines-les-petjades-del-nostre-passat-2/

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es cap-olmeca.jpg
Cap Olmeca

Contingut del seminari

L’Amèrica Precolombina és un període historiogràfic que conforma la prehistòria i història del continent americà, des del Paleolític Superior fins a la colonització europea. Durant aquesta època es van desenvolupar centenars de cultures i desenes de civilitzacions originàries al llarg de tot el continent. Aquest seminari pretén introduir-nos en algunes de les cultures precolombines més fascinants del continent americà i que ens han deixat un extraordinari llegat per a la humanitat. Parlarem de les civilitzacions conegudes com a «cultures mares» precolombines que es van desenvolupar a la zona andina, Mesoamèrica i àrea intermèdia.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es imagen1.png
Ciutat sagrada de Caral

Programa

  • 23/02: Caral-Supe, la primera civilització d’Amèrica. La cultura de Caral-Supe, que es va desenvolupar fa uns 5.000 anys, està considerada actualment com la civilització més antiga d’Amèrica. Contemporània amb l’Antic Egipte i la Sumèria de Mesopotàmia, és una de les anomenades «cultures mares» de l’àrea Andina.
  • 02/03: Olmeca. La «Cultura Mare» de Mesoamèrica. La civilització Olmeca, que es va desenvolupar fa més de 3.000 anys, està considerada pels historiadors com la «mare» de les cultures mesoamericanas. Entre d’altres coses, s’atribueix als olmeques el desenvolupament del calendari, l’escriptura i l’epigrafia, a més del famós «joc de pilota mesoamericà».
  • 09/03: Els hipogeus de Tierradentro, un viatge a l’Inframón. Tierradentro és una de les cultures precolombines més desconegudes de Sud-amèrica. Declarat Patrimoni de la Humanitat per Unesco el 1995, es tracta de la major concentració de tombes subterrànies monumentals de l’època prehispànica i una de les necròpolis més extenses i més ben conservades del món.
  • 16/03: Chavín de Huántar, el teatre del més enllà. La cultura Chavín va governar durant 800 anys amb la força persuasiva de les seves idees i sense necessitat de tenir exèrcit, sense construir murs ni fortificacions i utilitzant només un drama litúrgic, basat en sofisticats rituals màgic-religiosos en els seus temples.
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es dsc-0538-1024x685.jpg
Hipogeu de Tierradentro