Antropología Inuit

Visita guiada i exhibició glosat català

DKkJuoaUIAAaunU.jpg large

De vegades, els pobles més llunyans tenen més coses en comú del que sembla a primer cop d’ull. Us ho demostrarà l’associació Cor de Carxofa, dedicada a la glosa catalana, després d’una visita a l’exposició Nuna. La terra dels inuit, que es pot veure aquests dies al Museu de Cultures del Món.

L’activitat serà el divendres, 15 de desembre, quan podreu fer una visita guiada a l’exposició acompanyats del comissari de la mostra, Francesc Bailón. Ell és un antropòleg, escriptor i viatger polar que, en els seus viatges, ha viscut i compartit diversos mesos amb el poble inuit durant anys.

Bailón no només ha pogut comprovar la falsedat de tants mites que s’han explicat sobre els inuit, com ara que se saludin fent-se petons amb el nas, sinó que també ha pogut constatar que aquest poble del Nord té costums que ens resulten més familiars del que ens hauríem pensat. I és que els inuit, per exemple, tenen un mètode força civilitzat per resoldre els seus conflictes: enfrontar-se en una batalla de cançons i poemes.

Aquesta pràctica té molt a veure amb tradicions del nostre país com la glosa, un gènere poètic i musical en el qual els glosadors improvisen versos sobre una melodia concreta, en una mena de batalla de paraules molt similar a les que protagonitzen els inuit.

Ho podreu comprovar durant la visita guiada del 15 de desembre, quan veureu les fotografies i objectes que ha aplegat Bailón durant els seus viatges per les regions àrtiques del Canadà i Groenlàndia.

Just després de la visita, els integrants de l’associació Cor de Carxofa us faran una exhibició de glosat català, una pràctica tradicional a Catalunya però també en moltes cultures del món, com la dels inuit.

Dia: Divendres, 15 de desembre
Horari: A les 17 h
Lloc: Museu Etnològic de Barcelona a la seva seu del Museu de Cultures del Món
Adreça: Montcada, 12
Telèfon: 93 256 23 00

Reserves: reservesmeb@bcn.cat
Activitat gratuïta