Antropología Inuit

Xerrada de l´Òscar Cadiach a l´Ohmamiglú 2016

IMG_2976

Enguany celebrem el nostre 20 aniversari de l´Ohmamiglú, la reunió de constructors d’iglús, i per aquest moment tan assenyalat, comptem amb una persona molt important i tot un referent pel nostre país, ja que fa 30 anys va assolir el sostre del món. Es tracta, ni més ni menys que de l’Òscar Cadiach, el primer alpinista català en assolir el cim de l’Everest.
L´Òscar Cadiach serà el protagonista de la nostra activitat cultural, lliure i gratuïta, que farem el dissabte 20 de febrer i que començarà al local Aixopluc cap a les 17:45h i on es convidarà a xocolata amb coca i begudes. A continuació anirem cap el Museu de La Molina (a 5 minuts caminant) on es projectarà a les 18:15h el film Més enllà del Kumbhakarna. El Nepal, és un dels països més pobres del món, assolat per constants allaus i terratrèmols. Coneixerem com un nepalí de l’ètnia xerpa, sobresurt del no res per aconseguir un repte a l’abast només dels occidentals; els 14 cims de 8.000 mts que hi ha a la Terra. Després de la projecció, l’Òscar Cadiach atendrà un torn de preguntes que els assistents li vulguin fer. A més, ens presentarà el seu projecte per l’any 2016 i que és tot un repte per a ell. Finalment, a la cloenda de l’activitat cultural lliurarem els trofeus al millor iglú construït i al més original.

Xerrada Òscar Cadiach. Suma pel 8.000. Amb una xocolatada, conferència i projecció del film Més enllà del Kumbhakarna.

ÒSCAR CADIACH

Quan només era un adolescent, va llegir en una platja tarragonina un còmic sobre Mallory que li canviaria la vida… Des de llavors, les muntanyes li ha donat alè i han estat el motor i la passió que han marcat la seva trajectòria. Òscar Cadiach tornarà a mirar directament als ulls als Déus de les grans muntanyes. Aquest 2016 intentarà el Broad Peak. Aquesta vegada vol ascendir als seus 8.051m per la vessant xinesa, amb una expedició internacional i transitant zones inhòspites. El Falchen Kangri l’espera a l’altra costat de la Vall de Shaskgam Xinjiang (Xina) i caldrà trepitjar la mítica Ruta de la Seda dels grans aventurers.
El tarragoní ja ha trepitjat els dos cims secundaris d’aquesta muntanya, situada al Karakorum, per davant del sempre majestuós i imponent K2. El 2012 va iniciar el compte enrere del “14 x 8000 Himalayan Challenge”. La fita era convertir-se en el primer català en coronar els 14 cims principals de més de 8.000 metres, llavors encara n’hi quedaven 6 per trepitjar…
La primavera de 2012 va coronar l’Annapurna (8.091 m) el desè cim més alt de la Terra. El maig d’aquell any va fer cim al Dhaulagiri (8.167 m) el setè més alt del món. En menys de tres setmanes -un temps rècord- va fer dos cims de més de 8.000.
Després d’aquests dos, encara hi va afegir, dos mesos després, el K2 (8.611 m) la segona muntanya més alta del món, i la més bonica, “la gran pirámide de cristal”, que diu l’amic Kurt Diemberger.
La tardor anterior també feia el Manaslu (8.156 m) la vuitena més alta del món. En un any natural (12 mesos) Cadiach conqueria quatre dels sis vuit mils pendents. Això ho poden explicar molt poques persones.
L’any següent, el 2013 atacava el Kanchenjunga (8.586 m) el tercer cim més alt del món, i feia cim el 20 de maig. L’estiu d’aquest any, el 2013, Cadiach coronava el seu 13è vuitmil, el Gasherbrum I (8.080 m) l’onzè cim més alt de la Terra.
Fa 31 anys, el 7 d’agost de 1984, va fer el seu primer vuit mil, el Nanga Parbat (8.126 m) la novena més alta del món.
L’Òscar segueix tenint somnis, va ser el primer alpinista català en assolir el cim de l’Everest (8.848 m) el 28 d’agost de 1985. Una gesta que el va convertir en el primer occidental en superar el mític segon esglaó del sostre del món; que va coronar sense oxigen artificial per la cara nord. Tot això – i molt més- és el que pot sorgir de la lectura d’un còmic en una tranquil•la platja tarragonina.
L’Òscar ha mirat directament als ulls als Déus de les grans muntanyes, i ha superat els seus paranys. Enguany, hi tornarà!